Trends and Inspiration bol Blog
Menu
05 Mei Travel

Fooi geven op vakantie

Met een heerlijke slok sangria, spoel je de laatste hap van de verrukkelijke paella weg. Het terras zit overvol en de bediening was erg vriendelijk, snel en behulpzaam. Zodoende wil je ze graag een fooitje geven. Maar dan komt dat onzekere gevoel op. Want vaak is het lastig om te bepalen hoeveel fooi je achter moet laten. Best jammer dat je je heerlijke diner dan eindigt met een ongemakkelijk moment. Want in elk land en voor elke service kan dat namelijk weer anders zijn. Zo geef je de taxichauffeur weer een andere tip dan de serveerder. En is fooi geven in Amerika totaal anders dan in Japan. En wat is eigenlijk fooi? En wat is dan gebruikelijk? Wij geven je in dit artikel 15 wist-je-datjes over fooi geven op vakantie!

Wist je dat….

 1. Fooi een extra geldbetaling is als beloning voor kwaliteit van verkregen diensten boven de verwachte normale kwaliteit?
 2. Het dus een blijk van waardering is en je niet verplicht bent om fooi te geven, aangezien het iets anders dan loon is.
 3. Het niet alleen gebruikelijk is om fooi te geven in een restaurant, maar ook in een hotel, taxi en kapper.
 4. Meer dan 50% van de mensen onzeker is over wat ze moeten doen met fooi?
 5. Je beter fooi in cash kan geven dan met creditcard betalen als je zeker wilt weten dat het bij die goede serveerster terecht komt?
 6. Het geven van fooi afhankelijk is van de cultuur? Zo geven wij in Nederland vaak niet meer dan 10% en geef je in de USA en Rusland minstens 10% fooi.
 7. Wij waarschijnlijk daarom als ‘krenterig’ bekend staan in tegenstelling tot de Russen en Amerikanen.
 8. Amerika en sommige Mediterrane landen fooi vaak als “servicekosten” in rekening brengen, die een bepaald percentage van de bestelde spijzen en dranken uitmaken? Dit is technisch gezien geen fooi, omdat je verplicht bent deze te betalen.
 9. In een aantal Aziatische landen het geven van fooi als een belediging wordt gezien, zoals Japan? En ook in Vietnam en Singapore wordt fooi niet gewaardeerd.
 10. Het verwacht wordt om de prijs in de taxi naar boven af te ronden zodat de taxichauffeur een extraatje heeft maar dat het geven van fooi niet van je verwacht wordt als je een Uber pakt?
 11. De discussie van het geven van de hoeveelheid fooi tot ruzie tussen stelletjes kan leiden?
 12. Het in Arabische landen aan de man is om fooi te geven? En dat moet dan ook wel discreet, bijvoorbeeld als hij die persoon een hand schudt en het briefje in zijn handen overgeeft.
 13. Mensen in Iran liever een cadeautje ontvangen dan geld als fooi?
 14. Je in Spanje maar een klein bedrag als fooi geeft met een max van 5%.
 15. Je in Colombia kunt kiezen in hoeveel betalingstermijnen je de rekening en fooi betaalt als je die voldoet met creditcard?

Hopelijk weet jij nu precies wat je moet doen als de rekening komt en kan je nog meer genieten van je avond, reis en ervaring!

Veilig en stijlvol

Op vakantie is het misschien nog wel belangrijker om je geld en pasjes veilig op te bergen.
Met deze wallets kom je ook nog stijlvol voor de dag!

Plaats de eerste reactie op Fooi geven op vakantie:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Meer Travel
Welk formaat koffer heb ik nodig?

Welk formaat koffer je nodig hebt is afhankelijk van de duur van je reis. Het… lees verder

Handbagage afmetingen (en wat je nog meer moet weten)

Heb je een korte vakantie of zakenreis in het verschiet? Kijk dan altijd of je… lees verder

Wat is een TSA slot?

Tegenwoordig zijn er steeds meer koffers die voorzien zijn van een zogenaamd TSA slot. Maar… lees verder

Op reis in Scandinavië

Scandinavië is het groene noorden van Europa. Hier kan je tot rust komen in de… lees verder